≡ Menu

Werkwijze

Wij werken vanuit de gestalttherapeutische benadering. Dat betekent dat wij kijken hoe de partners in het hier-en-nu met elkaar contact maken. Non-verbale signalen en de onderliggende emoties spelen hierbij een belangrijke rol. In onze werkwijze zitten veel elementen uit de EFT-relatietherapie, een therapievorm die op dit moment veel in de belangstelling staat.

In een intake of kennismakingsgesprek kijken we wat er speelt in jullie relatie. Wij geven vervolgens aan wat wij voor jullie kunnen betekenen. Daarna kunnen jullie bepalen of onze manier van werken jullie aanspreekt en of het voldoende ‘klikt’ met ons.

Tijdens het kennismakingsgesprek is het mogelijk dat jullie direct al nieuwe dingen ontdekken. “Dat mijn partner er op die manier tegenaan kijkt wist ik helemaal niet” is een opmerking die wij vaak horen in het kennismakingsgesprek. Of: “Het lucht me op door dit rustig te kunnen vertellen, thuis krijgen we er vaak gelijk ruzie over”.

In de therapie ga je in gesprek met je partner. Wij kijken als relatietherapeuten naar de manier hoe jullie contact maken met elkaar en wat er precies tussen jullie gebeurt tijdens het gesprek met elkaar. Wanneer er bijvoorbeeld communicatieproblemen zijn dan zien wij dat direct voor onze ogen gebeuren. We geven suggesties hoe jullie in het gesprek dingen anders kunnen aanpakken. Vervolgens kunnen jullie daar dan weer thuis mee aan de slag. Wij stemmen daarbij steeds af op jullie ervaringen, behoeften en wensen.

Dat wij met twee therapeuten werken – een man en een vrouw – heeft een aantal voordelen. Twee therapeuten zien, horen, voelen en weten meer dan één. Bovendien bekijkt Clara de dingen van een vrouwelijke kant en Jack van een mannelijke kant, net zoals dat in veel relaties het geval is. Een ander voordeel van werken met twee therapeuten is dat wij met elkaar kunnen overleggen terwijl jullie erbij zitten. Zo stemmen wij op elkaar af met als doel om jullie zo goed mogelijk te begeleiden. En onze ervaring is dat beide partners nieuwe inzichten krijgen van onze onderlinge gesprekken. Overigens is onze ervaring dat voor homoseksuele relaties relatietherapie met twee therapeuten dezelfde voordelen biedt als voor heteroseksuele relaties.