≡ Menu

We waren verrast dat we gevraagd werden voor een (mini) interview bij Hart van Nederland. Maar ’s morgens is Clara geïnterviewd voor Radio Gelderland en de TV redactie pikte dat op.

De centrale vraag was: zijn er meer stelling in moeilijkheden bij de lockdowns en kinderen die niet naar school kunnen. Nou en of dat een grote impact heeft op relaties en gezinnen. In het algemeen is het zo, dat bij een crisis stellen dichter bij elkaar komen, of juist verder van elkaar verwijderen. Crisissituaties doen je vaak terugvallen op wat je onbewust geleerd hebt om je geborgen te voelen. Meestal leer je dat als je jong bent en reacties zijn vaak geladen met sterke gevoelens. Je partner heeft nét wat anders geleerd. Soms is het bijna niet aan elkaar uit te leggen. In onze relatietherapie sessies kijken we altijd terug op crisissituaties om ervan te leren.

Voor Valentijnsdag zocht de nieuws site nu.nl contact met ons voor een interviewtje over uitjes en relaties. Hierbij het interview https://www.nu.nl/uit/5740902/wat-een-uitje-zegt-over-relaties-als-het-stilvalt-is-uit-eten-drama.html?redirect=1:

We hebben onlangs de therapie met verschillende stellen kunnen afronden. We mogen zeggen: met positieve resultaten! Cliënten zeiden: “zonder de therapie waren we niet meer bij elkaar. Onze liefde is dieper dan het lang geweest is! 

Dat heeft tot gevolg dat we nu weer wat ruimte hebben om met nieuwe stellen aan het werk te gaan.

In de Libelle heb ik een kleine bijdrage geschreven voor de rubriek Denktank, waarin een lezeres een probleem voorlegt.

Mevrouw wil uitstapjes samen met haar man doen nu ze gepensioneerd zijn, maar nu houdt haar man zich veel met andere dingen bezig.

Om een korte sugestie te doen: laat weten wat je verlangt, dus spreek je wensen uit. Organiseer zelf een uitje, regel alles, en nodig hem uit om mee te gaan. Laat hem zien, horen en voelen wat je passie is en waar je interesses liggen ….

Relatietherapie is natuurlijk wat anders dan een simpel advies geven wat je zou kunnen doen. Relatietherapie is ook zoeken naar onderliggende patronen in in relatie, zoeken naar de drijfveren, contact maken met waar je elkaar vaak ongewild pijn hebt gedaan. Dat is opnieuw het contact aangaan met elkaar.

Jack van Liesdonk

In intieme relaties gaat het vooral om hechting. Hecht je je aan je partner, dan voel je je geliefd, begrepen, belangrijk en gewaardeerd. Als je als persoon vreest genegeerd, verlaten of gecontroleerd te worden, dan besmet dat je hechting aan je partner. Onaffe gebeurtenissen kunnen zo een warme relatie laten bekoelen. Relatietherapie is helend hierin.